HTML

Holland kaland by Dorka

Otthon hagytam a két sulimat és eljöttem fél évre a sajtevők, tulipánok, fapapucsok , csatornák és a vicces sütik országába(: Ha érdekel mik történnek velem, olvass bele!(: szép napot!

Friss topikok

  • Sziémi: Ez egy trip! :D (2012.02.19. 19:39) 1 hónap
  • Sziémi: :) (2012.02.19. 19:38) Nem tűntem el
  • thefacebook: Köszönöm a választ. Az is egy nagyszerű megoldás, hogy ide raksz be képeket. (2012.02.19. 18:18) A hét tanulságai
  • fannimumu: sármja a haja:)) (2012.01.20. 10:01) Pilot

Címkék

A hét tanulságai

2012.02.05. 19:38 dorka.rotterdamban

 Ha beteg vagy, akkor beteg vagy. Már nem kell eljátszani azt, hogy beteg vagy, és így nem kell menni a suliba... Egy idő utána( amikor felnősz??) inkább próbálod magad meggyőzni, hogy márpedig te nem vagy beteg, és lehet menni suliba, dolgozni, akárhova. De hidd el nekem, beteg vagy. Persze én is próbáltam magam meggyőzni az ellenkezőjéről Amsterdam után, és bementem hétfőn a suliba, de hülyeség volt. Azóta már jól vagyok, bár a -15 fokban való biciklizés nem segített sokat hozzá a gyors gyógyuláshoz.

A holland bankszámla nyitása iszonyatosan hosszú idő. Eddig 2 hét telt el, háromszor voltam vissza, és még holnap is mennem kell. Mert itt úgy működik, hogy 1. elmész, igényelsz bankkártyát. 2. kapsz egy levelet amiben megküldik a bankkártyát(kb. 4 nap) 3. vársz még 2-3 napot és kapsz egy második számú köszönöm blabla levelet, aztán egy harmadikat amiben megküldik a pin-kódod. 4. Ezután ismételten visszamész a bankba( esetemben harmadjára, mivel nem tudtam elolvasni a 2. számú levelet-hollandul van, és visszamentem akkor is, tök fölöslegesen) és megkapod a kártyádat aktiválva. Ekkor azt hinnéd, hogy minden oké, átutalhatod a pénzedet végre és kész. Hát nem. 5. Hazamész, vársz még 3 napot a netbankos levélre, aztán visszamész, hogy beüzemeljék a netbankod.

A bankos srác már nevetett amikor a héten harmadjára mentem vissza. Lelkemre kötötte, hogy amikor negyedjére kell visszamennem csakis hétfőn, csütörtökön vagy szombaton menjek, mert akkor dolgozik. Haha, holnap majd én is megviccelem, beirattatom vele az adatokat a magyar papírjaimba:D úgyis mindig jókat nevet, hogy semmit sem tudok elolvasni..... revans.

Kedd a party nap, tehát lehetőleg szerdán ne legyen órád reggel mert fájni fog a felkelés. Ok. talán legközelebb.

Magyarország olcsó. Persze nem nekünk, de úgy általában mindenkinek.

Ha egy ázsiai azt mondja találkozzunk 5kor, akkor az tényleg 5. Ha egy portugál, olasz, vagy osztrák mondja, hogy találkozzunk 5kor, akkor nem kell sietni, ráérsz fél 6kor elindulni. Ja, bocsi, a csehek is pontosak.

Soha se kövess szingapúrit a bicikliúton!!! nem ismerik a közlekedési szabályokat. Piros a lámpa?? nem gond!

Ne menj velük Wok to go-ba enni, mert lerombolják a szépen felépített illúzióidat a finom kínai, thai kajáról. Kiderül, hogy ez amit te annak hívsz egyáltalán nem az-szerintük. Szerintem jó. Ja, és a pálcikával való evési technikádat kinevetik...(:

- 15 fokban tudj örülni annak, hogy biciklivel mentél valahova-Ha már kifizetted a 20 eurót azért amiért vissza forrasztották a letört ósdi sárvédődet, akkor kutya kötelességed használni.( itt jegyezném meg, hogy 15 euró volt a bicikli, tehát többe került a javíttatás...) Lehetőleg légy képes a bicikli összes alkatrészét angolul is elmondani, és mindig legyen nálad egy csavarhúzó. Meg egy pumpa. Sárikáról kép mellékelve a facebookon.

A "kávéboltban" jó kapcsolatokra lehet szert tenni. Tegnap amikor ott voltunk leült mellénk egy-mint utób kiderült- Marokkóból érkező gyerek. Beszélgettünk, és csak mint érdekesség gondoltam megkérdezem, hogy dolgozik vagy tanul-e. Nem tudom, hogy félreértette-e, de visszakérdezett, hogy munkára van szükségem? mert akkor ő tud segíteni. Na. Itt a remek alkalom, azt hittem felajánl egy kirakatablakot... de nem. Nagyon lelkiismeretes volt, Phone Service szolgálatos munkát tud, azonnal le is írt nekem egy -.... na hát a kávéboltban szerintetek milyen papír van azonnal kéznél?:D - telefonszámot egy névvel, azt kell hívni, és lesz munkám, DE előtte a lelkemre kötötte , hogy regisztráltassam magam a City Hall-ban, mert believe me, a fekete munka nem éri meg. Tehát zsebemben van az első munkalehetőség.

Ha sokan kérdezik meg tőled, hogy így 19 nap után nincs-e honvágyad, akkor biztos lehetsz benne, hogy a nap végére olyan rosszul, szomorúan és egyedül fogod magad érezni, mint még sose.  Na ennyit a honvágyról.

A hó igenis nagy dolog. Nem annyira nekünk, magyaroknak, de pl. az ausztráliaiaknak, portugáloknak és ázsiaiaknak. Olyanok mint a kisgyerekek, még nem nagyon építettek hóembert... Azért ilyenkor örülök, hogy 4 évszakunk van, és tudok síelni meg ilyesmi...

Ne tanulj ázsiaiakkal és osztrákokkal. Túl lelkiismeretesek.

Piac!!! Mindig a piacon vásárolj!!!! Ingyen kóstoló a legtöbb sajtból, tengeri herkentyűk, szép zöldségek, cseresznye(!) februárban....... De tényleg, a piac nagyon jó! nagyon sok jó dolgot lehet venni olcsóbban mint a boltban. 

Mi magyarok általában jól felfogjuk a hideg jelentését... de ez a többiekre  nem mindig igaz... balerina cipőben -15-ben.....

Legyen meleg sálad, kesztyűd, kabátod, sapkád, és megfelelő biciklizéshez alkalmas táskád....... jaja, olyan amit át tudsz dobni a válladon......mert ha nem olyanod van, hanem csak a sima, amit otthonról elvittem egy darab táska... hát az nem jó mert mindig leesik rólad.....

Ha suliba mész plusz egy pulcsi, mert működik a légkondi....

Légy képes megszerelni a dolgokat!!!!!-még tanulnom kell!

Azt hiszem ennyi épp elég egy hétre!(: puszi szép napot(:

 

 

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dorkarotterdamban.blog.hu/api/trackback/id/tr414068646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thefacebook 2012.02.13. 21:23:40

Szia

Olvasom a blogod, nagyon jó hogy megírod milyen kint Hollandiában. Tetszik a stílusod, csak így tovább.
Egy kéréssel fordulnék hozzád, remélem megoldható.
A képeket azok, akik nem ismernek (mint pl én sem) nem tudják facebookon megnézni. Megoldásként nem töltenéd fel a képeket egy nyilvános képmegosztó oldalra mint a picasaweb.google.com vagy a www.flickr.com

dorka.rotterdamban 2012.02.16. 00:45:56

Köszönöm kedves vagy. Az igazság az, hogy nem sok képet tettem fel az oldalamra, és nem tervezem nyílvánosan megosztani, de ide be fogok szúrni képeket mostantól!

thefacebook 2012.02.19. 18:18:35

Köszönöm a választ. Az is egy nagyszerű megoldás, hogy ide raksz be képeket.
süti beállítások módosítása